Cukroví s ořechovou náplní

55 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
871 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
60 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
7 g
Cukr
27 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyjeme si sušené meruňky a švestky. Ovoce s vlašskými ořechy pomeleme na masovém strojku a dáme je do mísy. Směs promícháme s meruňkovým džemem a broskvovým likérem.
  • 2
    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy, 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi vody.
  • 3
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 4
    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme.
  • 5
    Z vyváleného těsta vykrojíme kolečka - kytičky přibližně o průměru 8-9 cm. Kolečka opatrně natlačíme do formiček na tarteletky. Okraje kytiček budou tvořit ozdobný košíček.
  • 6
    Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme z nich další kytičky .
  • 7
    Celkem by mělo být 12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 8
    Formičky s těstem naplníme do 3/4 ořechovou nádivkou, asi 2 lžičky.
  • 9
    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  • 10
    Upečené koláčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme, posypeme práškovým cukrem smíchaným se skořicový cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.