Cukroví s ořechovou náplní
55 min.
Ingredience
- ořechová náplň
- 200gramůOřechy vlašské
- 100gramůMeruňky sušené
- 100gramůŠvestky sušené
- 2lžíceLikér broskvový
- 40gramůDžem meruňkový
- 1lžíceCukr moučkový
- 1lžíceCukr skořicový
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
871 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
60 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
7 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme si sušené meruňky a švestky. Ovoce s vlašskými ořechy pomeleme na masovém strojku a dáme je do mísy. Směs promícháme s meruňkovým džemem a broskvovým likérem.
- 2Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy, 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi vody.
- 3Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 4Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme.
- 5Z vyváleného těsta vykrojíme kolečka - kytičky přibližně o průměru 8-9 cm. Kolečka opatrně natlačíme do formiček na tarteletky. Okraje kytiček budou tvořit ozdobný košíček.
- 6Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme a vykrájíme z nich další kytičky .
- 7Celkem by mělo být 12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
- 8Formičky s těstem naplníme do 3/4 ořechovou nádivkou, asi 2 lžičky.
- 9Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- 10Upečené koláčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme, posypeme práškovým cukrem smíchaným se skořicový cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.