Cukroví z ostružin

90 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
25

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
106 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
3 g
Cukr
23 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ostružiny přebereme, opláchneme a necháme dobře odkapat. Z omytých a osušených limetek odkrojíme tenkou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. Do hrnce nalijeme vodu, limetkovou šťávu, přidáme limetkovou kůru a ostružiny, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Po dosažení bodu varu poodkryjeme pokličku a asi 30 minut vaříme, ostružiny popraskají. Uvařené ostružiny potom rozmixujeme a propasírujeme, nejlépe v pasírovacím mlýnku nebo přes síto. Ostružinové pyré (asi 1 kg) smícháme s cukrem a na středním plameni za častějšího promíchávání vaříme asi 1 hodinu. Pyré se začíná oddělovat od stěn hrnce a získá vzhled husté jablečné přesnídávky. V posledních 20 minutách pyré neustálé mícháme, aby nestříkalo, čím déle budeme směs míchat, tím rychleji cukroví vyschne.
  • 2
    Pečící plech postříkáme vodou a vyložíme alobalem lehce potřeným olejem. Ostružinové pyré rozetřeme na připravený plech ve vrstvě asi 1 cm silné a necháme chladnout (můžeme použít i formičky). Během chladnutí proběhne želírovací proces. Další den pastu přeneseme na pečící papír a necháme schnout 3 až 4 týdny na teplém místě; každý druhý den obracíme. Po vyschnutí ostružinové želé nakrájíme a naskládáme do vzduchotěsné krabice, vrstvy prokládáme voskovaným papírem nebo papírem na pečení.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.