Cupcaces se sýrovým krémem a borůvkami
80 min.
Ingredience
- Borůvková kaše
- 450gramůBorůvky
- 250gramůCukr krupice
- Krém sýrový
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kusVanilkový lusk
- 840gramůCukr moučkový
- 250gramůSýr Lučina - termizovaný
- 50mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaSůl mořská
- Sušenkový základ do košíčku
- 175gramůSušenky BeBe světlé jemné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaRum
- 1lžíceSirup javorový
- Těsto
- 250gramůCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCitrónová kůra
- 1lžíceCitrónová šťáva
- 4kusyVejce slepičí
- 1kusVanilkový lusk
- 3lžíceMléko plnotučné
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
441 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
16 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
1 g
Cukr
57 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyté a okapané borůvky rozmačkáme s cukrem na kaši, dáme je do kastólku a pomalu je vaříme asi 5-7 minut. Teplé rozvařené borůvky přes sítko propasírujeme a necháme vychladnout.
- 2Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme najemno. Dáme je do mísy, pokapeme je javorovým sirupem, rumem, rozehřátým máslem a dobře vše promícháme. Do každého košíčku dáme po 1 lžíci sušenkového základu. Omytý citrón osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónu vymačkáme do skleničky šťávu.
- 3Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- 4Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
- 5Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- 6Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- 7Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- 8Připravíme si krém z čerstvé Lučiny a smetany: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, čerstvou Lučinu, smetanu, špetku soli, ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.
- 9Do středu vychladlých košíčků hůlkou uděláme důlek. Borůvkovou kaši si dáme do sáčku s tenkou hubičkou a vytvořené důlky naplníme borůvkovou kaší. Pak košíšky ozdobíme krémem, na krém kápneme trošku borůvkové kaše, kterou párátkem rozmícháme s krémem. Působí to ozdobně. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.