Ďábelská omáčka podle Ramsaye
50 min.
Ingredience
- 280mililitrůVíno bílé
- 2lžíceOcet vinný
- 20gramůŠalotka
- 3špetkyPepř cayenský
- Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
- 1kusBobkový list
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 1kusKuřecí skelety
- 1kusMrkev kořen
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1kusPórek
- 1kusTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 650lžicMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1371 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
9 g
Sacharidy
265 g
Vláknina
16 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Ve velkém rendlíku vaříme víno a bílý vinný ocet s nakrájenou šalotkou. Když se objem tekutiny zmenší na třetinu, přilijeme 200 ml hnědého kuřecího vývaru (pozor, přidaný recept je na 5 l) a svaříme vše na konzistenci omáčky. Odstavíme, podle chuti osolíme a okořeníme cayenským pepřem.
- 2Omáčka je vhodná k hovězí i vepřové pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.
- 3Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
- 4Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
- 5Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
- 6Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
- 7Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.