Dalamánky ze smetany

130 min.

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
406 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
22 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
90 mg
Cukr
863 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrníčku zahřejeme 2 dl vody, nadrobíme droždí, cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme mouku, rum, rozklepneme celé vejce, sůl, vylijeme smetanu, olej, kvásek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynou na teplém místě 60 minut. Vykynuté těsto vysypeme na moukou posypaný vál a rukama prohněteme, vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce, válečkem rozválíme a tvoříme pěkné bochánky, které hned skládáme na moukou vysypaný plech. Tupým koncem nože každý bochánek uprostřed nařízneme, odložíme na teplé místo 30 minut vykynout. Do 1 dl vody dáme sůl, rozmícháme, metličkou potřeme každý bochánek zvlášť a vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 40 minut. Je potřebné sledovat proces pečení, každá trouba peče jinak. Po dobu pečení bochánky potřeme ještě dvakrát solenou vodou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.