Dánský jablečný koláč
65 min.
Ingredience
- 125gramůMáslo čerstvé
- 90gramůCukr krupice
- 1kilogramJablka
- 10gramůCitronová kůra
- 40mililitrůŠťáva citrónová
- Těsto
- 175gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3gramySůl
- 125gramůMáslo čerstvé
- 30gramůCukr moučkový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
593 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
37 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
4 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Do mouky se solí přidáme cukr a žloutek. Podle potřeby zpracujeme
- 2s vodou, vypracujeme hladké těsto.
- 3Rozehřejeme máslo s cukrem, zvýšíme teplotu a zahříváme ještě 4 - 5 minut, až směs zezlátne a bude hustá, přitom ale ještě stále tekutá. Vzniklý karamel vlijeme stejnoměrně na dno formy.
- 4Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, nakrájíme na výseče, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nastrouhanou kůrou, poté je naskládáme do formy.
- 5Na pomoučněném válu vyválíme těsto na kruh o něco větší, než je forma. Těsto položíme na jablka, přebytek těsta přehneme dolů po stranách formy.
- 6Pečeme 25 - 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C do zlatova a křupava. Na formu položíme servírovací talíř a koláč převrátíme karamelovanými jablky nahoru. Podáváme teplý nebo studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.