Demi-glace Ambiente
600 min.
Ingredience
- 5litrůVývar telecí
- 2litryVoda pitná
- 5kilogramůTelecí kosti
- 300gramůKarotka
- 0,5litrVíno červené
- 300gramůRajčata
- 150gramůCibule
- 50gramůPetržel kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 40gramůOlej slunečnicový
- 5kusůBobkový list
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
133 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
5 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200°C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
- 2Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
- 3Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.