Dezert s limetkovým krémem
65 min.
Ingredience
- krém
- 400gramůMléko zahuštěné slazené
- 1,2decilitryLimetková šťáva
- 1lžíceVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaTresť vanilková
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- sníh
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 90gramůCukr krupice
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
686 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
39 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
865 mg
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 15 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme vychladit.
- 5Připravíme si krém: do mísy si dáme 400 g kondenzovaného mléka, 1.2 dl limetkové šťávy, nastrouhanou kůru z limetky a 1 lžičku vanilkové příchuti. Krém důkladně vyšleháme a rozetřeme na upečený korpus.
- 63 bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně 1 lžící krupicového cukru a chvilku ještě šleháme.
- 7Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Potom navršíme na krém a celý koláč dáme zpět do trouby. Pečeme při 175°C přibližně 12-15 minut dozlatova.
- 8Koláč z trouby vyjmeme, necháme ho vychladnout a potom koláč dáme do chladničky minimálně na 2-3 hodiny.
- 9Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.
- 10Omyjeme chemicky neošetřený citron, který pokrájíme ozdobně na tenké plátky. Vychlazený koláč ozdobíme šlehačkou, plátky citronu, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.