Dezert s piškotovým těstem a ovocem

80 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
512 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
18 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
678 mg
Cukr
34 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve připravíme piškotovou hmotu: v misce ušleháme z cukru a žloutků krém. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Prosejeme mouku i Maizenu, prošleháme na těsto.
  • 2
    Vyložíme plech pečicím papírem, vlijeme na něj piškotovou hmotu, předehřejeme troubu na 200°C a plech vložíme do trouby. Pečeme 15 minut, poté plát těsta necháme vychladnout a rozkrájíme na 3 pruhy.
  • 3
    Připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
  • 4
    Do misky vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru, vymícháme do hladka krém.
  • 5
    Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru, přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem i luskem zahříváme, necháme přejít varem, poté odstavíme ze sporáku a vanilkový lusk vyjmeme. Vyškrábeme z něj dřeň a vložíme ho zpátky do mléka.
  • 6
    Znovu uvedeme mléko do varu, zašleháme krém z Maizeny, žloutků i cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém.
  • 7
    Povrch krému zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit, poté prolisujeme přes síto a přimícháme do tuha ušlehanou smetanu.
  • 8
    Nakrájíme na kostičky kandované ovoce, zalijeme višňovým likérem. Okapané kompotované ovoce rozkrájíme na kostičky a zakapeme mandlovým likérem.
  • 9
    Do podlouhlé formy vložíme jeden piškotový plát a zakapeme třetinou bylinného likéru. Potřeme třetinou vanilkového krému a naskládáme na něj kompotované ovoce. Přiložíme druhý plát piškotu, zakapeme druhou třetinou bylinného likéru, zalijeme druhou třetinou krému a obložíme kandovaným ovocem. Přidáme třetí piškotový plát a zakapeme zbytkem likéru. Nakonec zalijeme zbytkem krému, necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet, poté podáváme. Před podáváním dezert ještě potřeme do tuha ušlehanou smetanou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.