Dezert s piškotovým těstem a ovocem
80 min.
Ingredience
- Další suroviny
- 100gramůKandované ovoce
- 2centilitryLikér mandlový - Amaretto
- 200mililitrůLikér bylinný - Strega
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůKompot ananasový
- 2centilitrySherry brandy
- Na piškotovou hmotu
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 80gramůCukr moučkový
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 40gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 60gramůMouka polohrubá
- Vanilkový krém z mléka [54706]
- 80gramůCukr moučkový
- 40gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 0,5kusVanilkový lusk
- 500mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
512 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
18 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
678 mg
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme piškotovou hmotu: v misce ušleháme z cukru a žloutků krém. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Prosejeme mouku i Maizenu, prošleháme na těsto.
- 2Vyložíme plech pečicím papírem, vlijeme na něj piškotovou hmotu, předehřejeme troubu na 200°C a plech vložíme do trouby. Pečeme 15 minut, poté plát těsta necháme vychladnout a rozkrájíme na 3 pruhy.
- 3Připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
- 4Do misky vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru, vymícháme do hladka krém.
- 5Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru, přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem i luskem zahříváme, necháme přejít varem, poté odstavíme ze sporáku a vanilkový lusk vyjmeme. Vyškrábeme z něj dřeň a vložíme ho zpátky do mléka.
- 6Znovu uvedeme mléko do varu, zašleháme krém z Maizeny, žloutků i cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém.
- 7Povrch krému zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit, poté prolisujeme přes síto a přimícháme do tuha ušlehanou smetanu.
- 8Nakrájíme na kostičky kandované ovoce, zalijeme višňovým likérem. Okapané kompotované ovoce rozkrájíme na kostičky a zakapeme mandlovým likérem.
- 9Do podlouhlé formy vložíme jeden piškotový plát a zakapeme třetinou bylinného likéru. Potřeme třetinou vanilkového krému a naskládáme na něj kompotované ovoce. Přiložíme druhý plát piškotu, zakapeme druhou třetinou bylinného likéru, zalijeme druhou třetinou krému a obložíme kandovaným ovocem. Přidáme třetí piškotový plát a zakapeme zbytkem likéru. Nakonec zalijeme zbytkem krému, necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet, poté podáváme. Před podáváním dezert ještě potřeme do tuha ušlehanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.