Domácí kuřecí šunka
135 min.
Ingredience
- 1kilogramKuřecí prsa
- 2decilitryVoda pitná
- 10gramůRychlosůl
- 12gramůSůl
- 1lžíceMed včelí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
120 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
3 g
Sacharidy
2 g
Vláknina
4 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v sekáčku potravin na jemnou fáš. K masu přidáme sůl, pragandu – řeznickou rychlosůl, med a maso buď rukou, nebo v robotu za pomocí háku hněteme. V průběhu důkladného hnětení přiléváme po menším množství studenou vodu. Dobře propracovanou směs dáme do nádoby, zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a necháme nejlépe 24 hodin odležet. Jednou v polovině odležení promícháme.
- 2Směsí naplníme nádobu šunkovou do kterého jsme dali mikroténový sáček. Masovou směs dáváme po částech a dobře ji zatlačujeme, aby nevznikaly vzduchové bubliny. Sáček nahoře přeložíme nebo stočíme a šunkovar uzavřeme víkem s pružinou a pootočením zajistíme. Vložíme do hrnce s horkou vodou 80°C, která sahá jen kousek pod okraj šunkovaru. Na šunkovar v hrnci nebo na okraj hrnce připevníme teploměr, který bude ponořený do vody a bude měřit její teplotu.
- 3Od doby, kdy teplota vody opět dosáhne 80°C, tak tuto teplotu udržujeme 90 - 100 minut. Pak šunkovar vyjmeme, zchladíme ponořením do studené vody a dáme do chladničky vychladit důkladně. Teprve pak šunku vyjmeme a nakrájíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 13. 9. 2016
Domácí kuřecí šunka
Šunku dělávám doma poměrně často a této, z kuřecího masa, dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet.😎