Domácí likér z březové šťávy
20 min.
Ingredience
- 500gramůCukr krupice
- 500mililitrůVoda pitná
- 15gramůSkořice celá
- 5kusůHřebíček
- 3lžíceListy bříza
- 1litrStarorežná pálenka
- 400mililitrůBřezová šťáva
Počet porcí:
10Postup přípravy
- 1Pokud v dnešní době chceme připravit likér našich předků z Krkonoš - Honcovku, tak zakoupíme březovou šťávu z listí,
- 2(dříve se na jaře navrtával kmen pro získání březové šťávy, ale u nás je to zakázáno!).
- 3Svaříme 500 g cukru s 500 ml vody a sirup nalijeme do velké lahve. Necháme vychladnout a smícháme se 400 ml zakoupené březové šťávy. Přidáme 15 g skořice, 5 kusů hřebíčků a 3 lžíce omytých mladých březových listů. Láhev se širším hrdlem převážeme nejlépe lněným plátnem nebo pergamenovým papírem, který na několika místech propíchneme jehlou. Necháme 14 dní kvasit na slunci. Pak výluh přecedíme do hrnce přes husté plátno, smícháme s 1 litrem Staročeské Režné a nalijeme zpět do umyté a suché sklenice, kterou dáme ještě uležet na teplejší tmavém místo.
- 4Domácí likér z březové šťávy má být čistě žlutý a má "jiskru" (jako čisté víno).
- 5Pak teprve stočíme tento likér do menších lahví.
- 6Likér je trpký, ale chutný. Napomáhá očišťování organismu (užíváme v malých dávkách) vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.