Domácí rodinné duo houstičky
50 min.
Ingredience
- 200mililitrůVoda pitná
- 1lžíceDroždí sušené
- 125mililitrůMléko polotučné
- 1lžičkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 500gramůMouka polohrubá
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 0,25lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
582 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
17 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
5 g
Cukr
470 mg
Postup přípravy
- 1Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
- 2Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutek, s horkou vodou, lžící rozpuštěného másla a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek a ten v míse, přikrytý ubrouskem, necháme kynout alespoň hodinu.
- 3Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, jejichž počet musí být sudý, vytvarujeme malé kuličky, rozložíme je na válu, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 20 minut. Poté polovinu houstiček potřeme máslem, na ně přitiskneme druhou polovinu houstiček, stlačímeme je pomoučenou špachtlí a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Duo houstičky klademe velmi blízko vedle sebe, boky houstiček potřeme zbylým rozpuštěným máslem a přitiskneme je k sobě. Pod utěrkou je necháme kynout ještě 15 minut. Poté je pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, až zezlátnou. Upečené houstičky potřeme máslem, necháme vychladnout a podáváme na míse. Každý si potom houstičky ulamuje .
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.