Domácí světlé žemle
40 min.
Ingredience
- 250mililitrůVoda pitná
- 2lžíceDroždí sušené
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 450gramůMouka polohrubá
- 0,25lžičkaCukr krupice
- Na potření
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
488 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
11 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
5 g
Cukr
540 mg
Postup přípravy
- 1Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
- 2Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
- 3Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.