Domácí světlé žemle

40 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
488 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
11 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
5 g
Cukr
540 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
  • 3
    Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.