Domácí vepřové škvarky
65 min.
Ingredience
- 2kilogramySádlo syrové
- 1,5lžičkySůl
- 1,7decilitryVoda pitná
- 6lžicMléko plnotučné
Počet porcí:
10Postup přípravy
- 1Vepřové syrové sádlo očistíme nožem. Pokrájíme na kostičky přibližně 1.5 x 1.5 cm. Pokrájené sádlo dáme do hrnce (nebo hluboké větší pánve) s těžkým dnem. Přilijeme 0.5- 1.7 dl vody. Sádlo za častého promíchání smažíme při střední teplotě pod poklicí. Kostičky sádla se musí vyškařit na zlaté škvarky.
- 2Jakmile je už dostatek vyškvařeného sádla a škvarky "plavou" v sádle, můžeme průběžně naběračkou sádlo odebírat. Ke konci smažení do sádla se škvarky přilijeme mléko. Poté sádlo scedíme, nalijeme do keramického džbánu s víkem nebo zavařovací sklenice. Zlaté škvarky v sítu mírně pomačkáme vidličkou a necháme okapat. Osolíme je. Studené i teplé podáváme s čerstvým chlebem. Pokud je odložíme do zavařovací sklenice, tak je nesolíme. Škvarky můžeme uchovat několik dnů v chladu a temnu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 19. 4. 2016
Domácí vepřové škvarky
Dávám palec nahoru. My jsme vždy škvarky připravovali bez vody a nedávali jsme ani mléko. Ale díky mléku škvarky krásně zezlátnou.