Domácí vepřové škvarky

65 min.
Česká republika

Ingredience

      • 2kilogramySádlo syrové
      • 1,5lžičkySůl
      • 1,7decilitryVoda pitná
      • 6lžicMléko plnotučné
    Počet porcí:
    10

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    1806 kcal
    Tuky
    200 g
    Vápník
    5 g
    Železo
    24 mg
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Vepřové syrové sádlo očistíme nožem. Pokrájíme na kostičky přibližně 1.5 x 1.5 cm. Pokrájené sádlo dáme do hrnce (nebo hluboké větší pánve) s těžkým dnem. Přilijeme 0.5- 1.7 dl vody. Sádlo za častého promíchání smažíme při střední teplotě pod poklicí. Kostičky sádla se musí vyškařit na zlaté škvarky.
    • 2
      Jakmile je už dostatek vyškvařeného sádla a škvarky "plavou" v sádle, můžeme průběžně naběračkou sádlo odebírat. Ke konci smažení do sádla se škvarky přilijeme mléko. Poté sádlo scedíme, nalijeme do keramického džbánu s víkem nebo zavařovací sklenice. Zlaté škvarky v sítu mírně pomačkáme vidličkou a necháme okapat. Osolíme je. Studené i teplé podáváme s čerstvým chlebem. Pokud je odložíme do zavařovací sklenice, tak je nesolíme. Škvarky můžeme uchovat několik dnů v chladu a temnu.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
    Anonymní uživatel
    út 19. 4. 2016
    Domácí vepřové škvarky
    Dávám palec nahoru. My jsme vždy škvarky připravovali bez vody a nedávali jsme ani mléko. Ale díky mléku škvarky krásně zezlátnou.