Dort Brouk

100 min.
Česká republika

Ingredience

  • Máslový odlehčený krém
  • Mechový korpus
    • 4kusyVejce slepičí
    • 300gramůMouka polohrubá
    • 600gramůVoda pitná
    • 100gramůOlej rostlinný
    • 1špetkaSůl
    • 0,5baleníKypřicí prášek do pečiva
    • 250gramůCukr moučkový
    • 100gramůMarmeláda malinová
    • 1lžíceRum
    • 1250gramůMarcipánová hmota surová
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1507 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
82 g
Sacharidy
180 g
Vláknina
2 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mechový korpus: Oddělíme žloutky, které vyšleháme s polovinou cukru a přiléváme po částech horkou vodu. Přidáme olej a do vyšlehané pěny zapracujeme postupně mouku s práškem do pečiva. V druhé míse ušleháme bílky se špetkou soli a dvěmi lžícemi studené vody a pevný sníh opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme na 160°C cca 40 minut. Tato dávka je na dort o průměru 24 – 26 cm.
  • 2
    Odlehčený máslový krém: Vanilmix vyšleháme metličkou s vodou a necháme minimálně 10 minut stát. Změklé máslo vyšleháme a pak do něj postupně zašleháme po lžících vanilmix. Krém můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale vanilmix je sladký, takže s cukrem opatrně. Toto je základní krém, do kterého lze přidat různé příchutě, například nutelu, nebo rozpuštěnou čokoládu, oříšky, kávu, rum. Je vhodný pod potah, nerozpouští se jako tvarohové nebo šlehačkové krémy.
  • 3
    Tvarování: Oba upečené obdélníky prokrojíme. Vzniknou tak čtyři pláty, tři z nich sestavíme (pomažeme marmeládou a krémem) a čtvrtý ještě rozdělíme svisle napůl a opět obě poloviny slepíme na sebe (kabina). Tu ještě na slepený obdélník nedáváme, nejprve upravíme rozměry – je třeba na bocích odříznout cca 2 -3cm pruh, aby auto nebylo moc široké, odřezky nevyhazujeme, dáme do mísy k dalšímu použití. To samé uděláme s kabinou, ale tam uřízneme o trochu víc cca o 1 cm z každé strany. Také se kabinu pokusíme zaoblit. Umístíme kabinu na obdélník a doladíme zbytek ořezů – zaoblení kolem kol, nárazníků, zčásti vyřízneme otvory na kola a podobně.
  • 4
    Veškeré odřezky si teď nadrobíme nadrobno a přidáme do nich zhruba půl skleničky marmelády ( menší sklenička) trochu rumu ( pro dětu dávám šťávu z kompotu) a větší část zbylého krému. A teď si ušpiníme pořádně ruce, protože je to potřeba pořádně propracovat. Nesmí být punčovina moc tekutá, prostě taková akorát aby se z ní dalo tvarovat.
  • 5
    Touto hmotou doladíme zaoblení kabiny, blatníky a jiné obtížně vyřezávatelné místa.
  • 6
    Zbytek auta, pomažeme zbytkem krému, punčovinu nemusíme. Papír na podložce zatím necháme, podložku samou otřeme a dáme vychladit, nejlépe přes noc. Je dobré dort dělat přímo na podložce, kde dort zůstane, protože se pak obtížně přemisťuje a mohl by se rozpadnout. Po vychlazení opatrně vytáhnem papír ( pomáhám si nožem a jemně dort nadzvednu) a očistíme dokonale podložku. Vyválíme si hmotu a dort potáhnem, naznačíme okna, dveře, uděláme kola, světla a jiné detaily a dort je hotov…
  • 7
    Punčovina:
  • 8
    Veškeré odřezky si teď nadrobíme nadrobno a přidáme do nich zhruba půl skleničky marmelády ( menší sklenička) trochu rumu ( pro dětu dávám šťávu z kompotu) a větší část zbylého krému. A teď si

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.