Dort Malakov
65 min.
Ingredience
- 120gramůCukr moučkový
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaVanilka mletá
- 1špetkaCitronová kůra
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 180gramůMouka pšeničná hrubá
- 150gramůDžem meruňkový
- 0,19litrSmetana čerstvá ke šlehání
- 2lžíceVoda pitná
- Mandlový krém
- 120gramůMáslo čerstvé
- 120gramůCukr moučkový
- 1špetkaVanilka mletá
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMandle
- 0,19litrSmetana čerstvá ke šlehání
- Na papír a posypání
- 120gramůMáslo čerstvé
- 120gramůCukr moučkový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
453 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
25 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
1 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme piškoty. V míse smícháme moučkový cukr (trochu si ponecháme stranou na vysypání formy), žloutky a vanilku a třeme cca 30 minut. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Těsto vložíme do kornoutu s trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem vytvoříme cca 15 malých piškotů. Ze zbytku těsta uděláme větší piškoty. Posypeme je moučkovým cukrem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
- 2Hotové piškoty sejmeme z papíru, menší odložíme. Velké piškoty rozpůlíme. Dortovou formu vylijeme studenou vodou, vysypeme cukrem a dno vyložíme vrstvou rozpůlených piškotů. Na ně rozetřeme mandlový krém, naskládáme opět piškoty a takto pokračujeme, až naplníme formu. Na povrch rozložíme malé piškoty. Dort zatížíme a na chladném místě necháme ztuhnout do druhého dne. Poté vyklopíme, povrch i strany potřeme džemem, dozdobíme ušlehanou smetanou a malými piškoty.
- 3Na mandlový krém utřeme máslo, přidáme cukr, vanilku, žloutky a utřeme. Po lžičkách přiléváme svařenou, studenou smetanu a přisypeme strouhané mandle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.