Dort s čokoládovo-smetanovou polevou
75 min.
Ingredience
- 225gramůMáslo čerstvé
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 2lžičkyTresť vanilková
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 250mililitrůMléko plnotučné
- 140gramůČokoláda na vaření
- 125mililitrůZakysaná smetana
- 300gramůCukr moučkový
- 385gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1443 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
74 g
Sacharidy
172 g
Vláknina
5 g
Cukr
75 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 °C.
- 2Dvě menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- 3Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem.
- 4Umixujeme změklé máslo s cukrem do hladkého krému. Postupně zašleháme žloutky a vanilkovou esenci. Poté střídavě mouku a mléko.
- 5V jiné míse do tuhého sněhu našleháme bílky se solí. Sníh zamícháme do máslové směsi a hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny.
- 6Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- 7K přípravě polevy rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, do níž po rozpuštění zamícháme kysanou smetanu.
- 8Polevou spojíme oba korpusy a potřeme celý dort. Zdobíme pomocí nože či stěrky různými vzory.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.