Dort s karamelovými sušenými fíky

100 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
536 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
5 g
Sacharidy
117 g
Vláknina
2 g
Cukr
79 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Sušené fíky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme tvrdé stopky a pokrájíme je podélně na poloviny. Dno dortové vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem.
  • 2
    Do hlubší pánve dáme máslo, třtinový a moučkový cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs promícháme a pomalu ji zahříváme do doby, až cukr zkaramelizuje. Do karamelu přimícháme pokrájené fíky, omytou menší snítku čerstvého rozmarýnu a za stálého míchání směs pomalu vaříme do doby, až fíky změknou (asi (10 minut). Rozmarýn vyjmeme, směs opatrně vyklopíme na dno formy a rovnoměrně ji rozetřeme. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  • 3
    Připravíme těsto: v míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, do ní postupně zašleháme celá vejce a zakysanou smetanu. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, mletým zázvorem a skořici. Mouku pak postupně zamícháme do máslového krému. Vzniklé těsto nalijeme na karamelovou vrstvu, formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova. Povrch těsta po 30 minutách můžeme zakrýt pečícím papírem. Upečený dort necháme asi 5 minut vychladnout, poté ho opatrně překlopíme na servírovací mísu. Karamelová vrsta s fíky tak bude tvořit povrch dortu. Když dort úplně vychladne, nakrájíme porce a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.