Dort s karamelovými sušenými fíky
100 min.
Ingredience
- Karamel s fíky
- 12kusůFíky sušené
- 250gramůCukr třtinový
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1kusCitrony
- 140gramůCukr moučkový
- Na vytření formy
- Těsto
- 0,5gramMáslo čerstvé
- 250gramůCukr třtinový
- 250gramůSmetana zakysaná 15%
- 4kusyVejce slepičí
- 1lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 2lžičkySkořice mletá
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 380gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
536 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
5 g
Sacharidy
117 g
Vláknina
2 g
Cukr
79 g
Postup přípravy
- 1Sušené fíky opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme tvrdé stopky a pokrájíme je podélně na poloviny. Dno dortové vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem.
- 2Do hlubší pánve dáme máslo, třtinový a moučkový cukr a šťávu z jednoho citrónu. Směs promícháme a pomalu ji zahříváme do doby, až cukr zkaramelizuje. Do karamelu přimícháme pokrájené fíky, omytou menší snítku čerstvého rozmarýnu a za stálého míchání směs pomalu vaříme do doby, až fíky změknou (asi (10 minut). Rozmarýn vyjmeme, směs opatrně vyklopíme na dno formy a rovnoměrně ji rozetřeme. Troubu si předehřejeme na 180°C.
- 3Připravíme těsto: v míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, do ní postupně zašleháme celá vejce a zakysanou smetanu. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, mletým zázvorem a skořici. Mouku pak postupně zamícháme do máslového krému. Vzniklé těsto nalijeme na karamelovou vrstvu, formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova. Povrch těsta po 30 minutách můžeme zakrýt pečícím papírem. Upečený dort necháme asi 5 minut vychladnout, poté ho opatrně překlopíme na servírovací mísu. Karamelová vrsta s fíky tak bude tvořit povrch dortu. Když dort úplně vychladne, nakrájíme porce a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.