Dort s průhledným karamelem
90 min.
Ingredience
- Karamel
- 180gramůCukr krupice
- Ostatní
- 1špetkaSůl
- 3lžíceMarmeláda pomerančová
- 1lžičkaTresť vanilková
- 60gramůMandle plátky
- 395gramůČokoláda hořká
- 2lžíceKokosová smetana
- 200mililitrůVoda pitná
- 2kusyPomeranče
- Těsto
- 500gramůMouka polohrubá
- 2lžíceKypřicí prášek do pečiva
- 100mililitrůLikér pomerančový
- 4kusyVejce slepičí
- 250gramůMáslo čerstvé
- 160gramůRozinky tmavé
- 250gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 20gramůTuk
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
580 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
25 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
2 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Do misky vlijeme pomerančový likér a namočíme do něj rozinky minimálně na 30 minut. Do další misky vložíme změklé máslo a přidáme k němu moučkový a vanilkový cukr. Kuchyňským šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost je ušleháme do pěny. Přikápneme vanilkovou esenci a přidáme špetku soli. Postupně zašleháváme jedno vejce po druhém dohladka.
- 2Do misky vsypeme mouku a prášek do pečiva, promícháme. Po částech přidáváme mouku k vaječné hmotě a robotem opět zašleháváme. Přisypeme rozinky nasáklé likérem a vmícháme je do těsta. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Vymažeme ji tukem a vyložíme pečicím papírem. Boky formy obložíme alobalem. Vlijeme do formy těsto. Předehřejeme si troubu na 190°C. Vsuneme naplněnou formu do trouby a pečeme celkem 25 minut.
- 3Hotový korpus dortu vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme na čtyři kulaté pláty. V misce si smícháme pomerančovou šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů s pomerančovým likérem a vrchní plochy jednotlivých plátů šťávou potřeme.
- 4Do menšího hrnku si rozlámeme čokoládu a přilijeme kokosovou smetanu. Vložíme do většího hrnku s vodou a postavíme na plotnu. Na mírném ohni ve vodní lázni necháme rozpustit a vymícháme dohladka. Horní část jednoho z plátů potom pomažeme dvěma lžícemi vzniklé polevy a zasypeme třetinou mandlových lupínků. Položíme na něj druhý plát a také ten pomažeme dvěma lžícemi polevy a posypeme třetinou mandlových lupínků. Zakryjeme třetím plátem a zopakujeme s ním stejný postup. Poslední čtvrtý plát nepoléváme ani nesypeme. Do menšího hrnku vložíme marmeládu a ve vodní lázni ji rozehřejeme. Prohřátou marmeládou potřeme čtvrtý plát korpusu a polijeme zbytkem polevy. Polevou natřeme i boky korpusu.
- 5Připravíme si karamel. Plech vyložíme pečicím papírem a dáme si ho stranou. Na pánvičku nasypeme cukr krupici a přidáme jednu lžíci vody. Zahříváme na mírném ohni. V okamžiku, kdy karamel začne
- 6hnědnout, vlijeme ho na připravený plech a uhladíme. Až ztuhne, rozlámeme ho na střepy a zdobíme s ním dort.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.