Dort s třešněmi a šlehačkou
75 min.
Ingredience
- 220gramůMouka polohrubá
- 70gramůKakao - prášek
- 1lžičkaSoda jedlá
- 1špetkaSůl
- 3gramyMáslo čerstvé
- 80gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 80mililitrůVoda pitná
- 0,25lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 4mililitrySherry brandy
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Na formu
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 4lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na náplň
- 700mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceZtužovač šlehačky
- 300gramůKompot třešňový
- 4lžíceSherry brandy
- Na ozdobu
- 60gramůČokoláda hořká
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
465 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
29 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
3 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1V míse promícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, sodou a solí. V další míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně vmícháme vejce a žloutky. V hrnku rozředíme cherry s teplou vodou.
- 2Do máslové hmoty po částech vmícháme moučnou směs a rozředěný likér. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme dvě dortové formy, které jsme vymazali a vysypali. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Korpusy necháme zchladnout, poté vyndáme z forem a položíme na mřížku, aby docela vychladly.
- 3V mezičase ušleháme smetanu se ztužovačem dotuha.
- 4První korpus položíme na tác, poklademe po celé ploše vypeckovanými a okapanými třešněmi, pokapeme polovinou cherry, potřeme čtvrtinou ušlehané smetany a přiklopíme plackou z druhého korpusu, který jsme rozkrojili na dvě placky. Opět placku poklademe třešněmi, pokapeme druhou polovinou cherry, potřeme další čtvrtinou šlehačky a přiklopíme poslední plackou.
- 5Celý dort potřeme zbylou šlehačkou, uhladíme, obalíme hrubě nastrouhanou čokoládou a vršek dortu ozdobíme třešněmi, které jsme dali stranou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.