Dort s tvarohovou náplní
75 min.
Ingredience
- Na krém
- 250gramůTvaroh měkký - nízkotučný
- 180gramůCukr moučkový
- 40gramůCukr vanilka
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 50mililitrůOlej slunečnicový
- Na sušené limety
- 120gramůCukr krupice
- 1decilitrVoda pitná
- 2lžíceMed včelí
- 2kusyLimetka
- 10gramůMáta
- Na těsto
- 40gramůCukr vanilka
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 50gramůMáslo čerstvé
- 120gramůCukr krupice
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
699 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
24 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
3 g
Cukr
46 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka promícháme, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.
- 2Příprava krému: Tvaroh v misce smícháme spolu se 150 g moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku, kterou vmícháme do tvarohu.
- 3Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na půlku. Jednu půlku vložíme zpátky do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme zbylým moučkovým cukrem. Potřeme polovinou připraveného krému, na krém položíme druhou půlku korpusu. Opět korpus potřeme krémem. Naplněný dort vložíme do lednice ztuhnout. Nejlépe na celou noc.
- 4V kastrůlku svaříme vodu, přidáme med. Limetky i s kůrou nakrájíme na tenká kolečka, vložíme do vody a na mírném ohni povaříme přibližně 30 minut. Potom scedíme a necháme do druhého dne okapat a uschnout. Suché limetky naaranžujeme na povrch dortu. Ozdobíme také nasekanou voňavou mátou. Dort krájíme ostrým nožem, namočeným v teplé vodě na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.