Dort s vinným krémem
50 min.
Ingredience
- Na náplň
- 3lžíceMarmeláda citronová
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 30gramůCukr krupice
- 1,5lžičkyCitronová kůra
- 4lžíceCitronová šťáva
- 4lžícePomerančová šťáva
- 7plátkůŽelatina bílá plátky
- 4lžíceVoda pitná
- 380mililitrůVíno bílé
- 120mililitrůSmetana na šlehání
- Na ozdobu
- 120mililitrůSmetana na šlehání
- 30gramůCukr krupice
- 2lžíceCukr moučkový
- Na těsto
- 30lžicCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
584 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
16 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
867 mg
Cukr
67 g
Postup přípravy
- 1Dva plechy vyložíme pečicím papírem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladničce.
- 3Z odpočinutého těsta vyválíme dvě placky, vykrojíme z nich kruhy o průměru 25 cm, položíme na plech, propícháme vidličkou a pečeme asi 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
- 4V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem (130 g), citronovou kůrou a citronovou a pomerančovou šťávou do hustého krému. Plátky želatiny necháme změknout ve vodě, poté scedíme, vložíme do trochy vína, které jsme zahřáli, a necháme rozpustit. Poté vmícháme spolu se zbylým vínem do krému. Krém překryjeme fólií a necháme v chladničce vychladit.
- 5Šlehačku se zbylým cukrem (množství do krému) ušleháme dotuha a lehce vmícháme do krému. Dortovou placku položíme na plochou mísu, potřeme krémem a necháme vychladit.
- 6Druhou placku rozkrájíme na 16 dílů, položíme na krém a necháme do druhého dne ztuhnout. Poté poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme ušlehanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.