Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu
70 min.
Ingredience
- 4kusyVejce slepičí
- 115gramůCukr krupice
- 115gramůOřechy vlašské
- 300mililitrůOlej slunečnicový
- 2lžičkyTresť vanilková
- 405gramůCukr moučkový
- 90gramůMáslo čerstvé
- 65mililitrůSirup javorový
- 85gramůHrozinky
- 2lžičkySkořice mletá
- 1špetkaSůl
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 170gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 450gramůMrkev kořen
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
957 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
60 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
4 g
Cukr
75 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
- 2Troubu předehřejeme na 180°C.
- 3Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev.
- 4V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
- 5V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky.
- 6Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
- 7V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu.
- 885 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru.
- 9Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.