Dort zdobený lanýži

95 min.
Evropa

Ingredience

  • Na náplň
    • 3lžíceCukr krupice
    • 180mililitrůMléko polotučné
    • 115gramůMáslo čerstvé
    • 100gramůČokoládové lanýže
    • 115gramůČokoláda na vaření
    • 0,5baleníPudinkový prášek - čokoládový
  • Na těsto
Počet porcí:
16

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
3584 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
241 g
Sacharidy
306 g
Vláknina
19 g
Cukr
250 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky vložíme změklé máslo, vsypeme moučkový a vanilkový cukr, vlijeme rumovou esenci. Všechny suroviny společně kuchyňským robotem se šlehacími metlami nastavenými na nejnižší rychlost ušleháme dohladka. Rozklepneme vejce a oddělíme zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Žloutky postupně přidáváme do máslové směsi a zašleháváme. Umeleme mandle a vmícháme do nich prášek do pečiva. Nasypeme do žloutkovo-máslové hmoty a důkladně zamícháme. Hořkou čokoládu nastrouháme a přidáme ke hmotě. Z oddělených bílků ušleháme sníh a vmícháme ho také do připravené směsi.
  • 2
    Připravíme dortovou formu, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou. Vlijeme do ní těsto. Předehřejeme troubu na 190 °C. Dort pečeme v předehřáté troubě 50 minut. Vyndáme a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
  • 3
    Nachystáme náplň. Podle návodu uvedeného na obalu uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Občas ho promícháme. V misce utřeme změklé máslo, které pak po částech vkládáme do pudinku a vymícháváme dohladka. Hotový dortový korpus překrojíme v polovině ve studené vodě zchlazeným dortovým nožem. Spodní kulatý plát potřeme krémem a ještě posypeme nadrobno nasekanými lanýžovými bonbony. Položíme na něj vrchní kulatý plát. V hrnku uvaříme vodu s cukrem, až se cukr ve vodě úplně rozpustí. K cukrové vodě přidáme nadrobno nasekanou čokoládu na vaření a stále mícháme, abychom vytvořili hladkou směs. Hotový dort pomažeme vzniklou polevou a navrchu ozdobíme čokoládovými bonbony.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.