Dortíčky s voňavým krémem a oříškovou náplní
87 min.
Ingredience
- Krém
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaKardamom
- 1špetkaBadyán
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 175gramůCréme fraiche
- 60gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 27gramůCukr moučkový
- Na pomoučený vál a vytření plechu
- 110lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 15lžicMáslo čerstvé
- Na slepení a ozdobení
- 1lžíceDžem meruňkový
- 1lžíceSirup javorový
- Oříšková náplň
- 80gramůLískové oříšky v mléčné čokoládě
- 2kusyVejce slepičí
- 110gramůCukr třtinový
- 85gramůMed včelí
- 1špetkaSůl
- 15gramůMáslo čerstvé
- Těsto
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 15gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1kusCitrony
- 110gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 27gramůCukr moučkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
972 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
66 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
3 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Těsto: omytý, chemicky neošetřený citrón nastrouháme do mísy, přidáme 1 žloutek, měkké máslo, moučkový cukr a citrónovou šťávu z celého citrónu. Vše vyšleháme do světlé pěny, do které po částech zamícháme prosátou hladkou mouku se špetkou soli. Těsto si přendáme na pomoučený vál (2 lžíce) a rukama vypracujeme těsto. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout na hodinu do lednice.
- 2Mezitím si připravíme oříškovou náplň: lískové oříšky posekáme nadrobno. Troubu si předehřejeme na 140°C. V míse smícháme vejce, třtinový cukr, med, sůl a měkké máslo. Vše dobře promícháme a nakonec zapracujeme posekané oříšky. Z těsta na pomoučeném vále (1 lžíce) vyválíme placku, silnou asi 7-8 m. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a potřený máslem. Troubu snížíme na 130°C a oříškové těsto upečeme do zlatova. Pečeme přibližně 25-30 minut. Když těsto vychladne, vykrájíme z něj kolečka o průměru 7-8 cm.
- 3Teplotu trouby zvýšíme na 180°C. Vyndáme hotové těsto z lednice, na pomoučeném válu z něj vyválíme tenkou asi 6mm vysokou placku. Vykrojíme kolečka o stejné velikosti jako ořechová. Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 12 minut dozlatohněda - musíme je pohlídat, aby se nepřipálily.
- 4Nakonec připravíme krém: 2 čerstvá vajíčka rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse ručním mixérem rozmixujeme moučkový cukr s mletým kořením a žloutky. V druhé míse vyšleháme bílky na tuhý sníh. V polovině šlehání přidáme k bílkům 2 lžíce moučkového cukru. Tuhý sníh postupně zapracujeme do žloutkové směsi. V další větší míse vyšleháme créme Fraiche se smetanou. Krém po částech přimícháme k žloutkovému krému, který odložíme na 1 hodinu do lednice.
- 5Na střed vanilkových koleček kápneme hustější meruňkový džem, na ně poklademe oříšková kolečka, které díky meruňkovému džemu zůstanou přilepená. Krém si dáme do cukrářského sáčku a každé kolečko ozdobíme vysokým kopečkem krému, který pokapeme javorovým sirupem a servírujeme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.