Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
372 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
13 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
7 g
Cukr
39 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si koláčové těsto s pomerančovou příchutí. Omyjeme a osušíme pomeranč. Kůru nastrouháme a dílky pomeranče oloupeme tak, že zbyde jen čistá dužina, kterou pokrájíme na menší kousky.
  • 2
    Na náplň omyjeme a osušíme zralé hrušky. Rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, dužinu z pomeranče, 2 lžíce kukuřičného škrobu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme.
  • 3
    Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžíci pomerančové kůry a 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 4
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 5
    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 6
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
  • 7
    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
  • 8
    Připravíme si drobenku. Pekanové ořechy pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je dozlatova opražíme.
  • 9
    Hruškovou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 35 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
  • 10
    Upečený koláč podáváme vychlazený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.