Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy
80 min.
Ingredience
- drobenka
- náplň
- 8kusůHrušky
- 200gramůCukr krystal
- 1lžíceMed včelí
- 2lžíceRum
- 1kusPomeranče
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1kusCukr skořicový
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 1gramMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaPomerančová šťáva
- 1lžícePomerančová kůra
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
372 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
13 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
7 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si koláčové těsto s pomerančovou příchutí. Omyjeme a osušíme pomeranč. Kůru nastrouháme a dílky pomeranče oloupeme tak, že zbyde jen čistá dužina, kterou pokrájíme na menší kousky.
- 2Na náplň omyjeme a osušíme zralé hrušky. Rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, dužinu z pomeranče, 2 lžíce kukuřičného škrobu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme.
- 3Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžíci pomerančové kůry a 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 4Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 6Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- 7Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
- 8Připravíme si drobenku. Pekanové ořechy pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je dozlatova opražíme.
- 9Hruškovou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 35 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
- 10Upečený koláč podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.