Drobenkový koláč se švestkami
75 min.
Ingredience
- drobenka
- 100gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůCukr třtinový
- 1špetkaSůl
- 6lžicMáslo čerstvé
- 1kusCukr skořicový
- náplň
- 1kilogramŠvestky
- 1kusCukr skořicový
- 2lžíceRum
- 250gramůCukr krystal
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 6gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžíceCitronová kůra
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
15 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
2 g
Cukr
50 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, lžíci citronové kůry, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- 5Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
- 6Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, skořicový cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
- 7Na náplň omyjeme a osušíme masité švestky, rozkrájíme je a vypeckujeme. Dáme je do mísy, přidáme 250 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce rumu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme a švestky rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
- 8Upečený koláč podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.