Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
60 min.
Ingredience
- 50gramůDroždí
- 350gramůCukr krupice
- 1200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 120gramůVejce slepičí
- 20gramůCitrony
- 10gramůSůl
- 350gramůMáslo čerstvé
- 200gramůVaječný žloutek slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- 100gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 2750mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1095 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
43 g
Sacharidy
149 g
Vláknina
4 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Droždí smícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme. Vznikne řídké těstíčko - kvásek, který necháme kynout na teple.
- 2Do zbylé mouky přidáme vejce,zbylý cukr, kůru z omytého citronu, 200g rozpuštěného másla, sůl, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vše dobře promícháme a propracujeme.
- 3Těsto necháme dostatečně vykynout. Rozválíme je na silnější prameny o průměru asi 2cm. Nakrájíme dílky a ve vrstvách je skládáme do pekáče vytřeného máslem. Jednotlivé vrstvy i dílky promašťujeme zbylým máslem.
- 4Buchtičky necháme znovu kynout a na povrchu je potřeme máslem. Ve středně vyhřáté troubě do červena upečeme.
- 5Při podávání porce buchtiček přeléváme horkým vanilkovým krémem.
- 6Příprava krému: Polovinu dávky mléka svaříme s 2/3 cukru.
- 7Do vařicího mléka vlijeme puding rozmíchaný s částí zbylého mléka aza stálého prošlehávání převaříme do zhoustnutí.
- 8Potom do směsi zamícháme žloutky rozšlehané se zbylým cukrem a zbylým mlékém. Za stálého prošlehávání uvedeme krém zvolna téměř do varu. Nesmí se vařit, aby se žloutky nesrazily. Do krému nakonec přidáme vanilkový cukr.
- 9Před podáváním dáme krém do nádoby s horkou vodou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 12. 6. 2016
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
V mé rodině není nikdo, kdo by neměl rád buchtičky s krémem. Příprava je trochu náročnější, ale s tím se musí u některých receptů počítat. Na vaření různých pudinkových krémů používám hrnec s dvojitými stěnami a vařím tak ve vodní lázni. Mám ho z e-shopu vsenavareni.cz, moc ho doporučuji, pracuje se mi s ním naprosto skvěle.
U tohoto receptu mi vadí, že ingredience nejsou uvedeny zvlášť na těsto a zvlášť na krém. Tak se to pokusím napravit:
Ingredience na těsto:
1200 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 20 g citronové kůry, 50 g čerstvého droždí, 10 g soli, 3 vejce, 750 g vlažného mléka, 200 g másla do těsta + zhruba 150 g na promazavání buchtiček.
Na vanilkový krém:
2000 g mléka, 200 g cukru krupice, 100 g krémového prášku (vanilkový pudink), 20 g vanilkového cukru, 10 ks žloutků.
Někdo používá už hotový krém v prášku, přímo určený na dukátové buchtičky, někdo třeba už nepřidává žloutky. To je na každém. Ještě doplním, že jedna porce má 420 g a z toho je 210 g krému.😎