Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1095 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
43 g
Sacharidy
149 g
Vláknina
4 g
Cukr
42 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Droždí smícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme. Vznikne řídké těstíčko - kvásek, který necháme kynout na teple.
  • 2
    Do zbylé mouky přidáme vejce,zbylý cukr, kůru z omytého citronu, 200g rozpuštěného másla, sůl, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vše dobře promícháme a propracujeme.
  • 3
    Těsto necháme dostatečně vykynout. Rozválíme je na silnější prameny o průměru asi 2cm. Nakrájíme dílky a ve vrstvách je skládáme do pekáče vytřeného máslem. Jednotlivé vrstvy i dílky promašťujeme zbylým máslem.
  • 4
    Buchtičky necháme znovu kynout a na povrchu je potřeme máslem. Ve středně vyhřáté troubě do červena upečeme.
  • 5
    Při podávání porce buchtiček přeléváme horkým vanilkovým krémem.
  • 6
    Příprava krému: Polovinu dávky mléka svaříme s 2/3 cukru.
  • 7
    Do vařicího mléka vlijeme puding rozmíchaný s částí zbylého mléka aza stálého prošlehávání převaříme do zhoustnutí.
  • 8
    Potom do směsi zamícháme žloutky rozšlehané se zbylým cukrem a zbylým mlékém. Za stálého prošlehávání uvedeme krém zvolna téměř do varu. Nesmí se vařit, aby se žloutky nesrazily. Do krému nakonec přidáme vanilkový cukr.
  • 9
    Před podáváním dáme krém do nádoby s horkou vodou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 12. 6. 2016
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
V mé rodině není nikdo, kdo by neměl rád buchtičky s krémem. Příprava je trochu náročnější, ale s tím se musí u některých receptů počítat. Na vaření různých pudinkových krémů používám hrnec s dvojitými stěnami a vařím tak ve vodní lázni. Mám ho z e-shopu vsenavareni.cz, moc ho doporučuji, pracuje se mi s ním naprosto skvěle. U tohoto receptu mi vadí, že ingredience nejsou uvedeny zvlášť na těsto a zvlášť na krém. Tak se to pokusím napravit: Ingredience na těsto: 1200 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 20 g citronové kůry, 50 g čerstvého droždí, 10 g soli, 3 vejce, 750 g vlažného mléka, 200 g másla do těsta + zhruba 150 g na promazavání buchtiček. Na vanilkový krém: 2000 g mléka, 200 g cukru krupice, 100 g krémového prášku (vanilkový pudink), 20 g vanilkového cukru, 10 ks žloutků. Někdo používá už hotový krém v prášku, přímo určený na dukátové buchtičky, někdo třeba už nepřidává žloutky. To je na každém. Ještě doplním, že jedna porce má 420 g a z toho je 210 g krému.😎