Dušené kuře na smetaně s máslovými noky
90 min.
Ingredience
- 1kilogramKuře
- 2kusyCibule
- 140gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůVývar drůbeží
- 2lžičkySůl
- 1kusBobkový list
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 30gramůMouka pšeničná hladká
- 100mililitrůVíno bílé
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1lžíceCukr krupice
- 3kusyVejce slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 2litryVoda pitná
- 0,4litrMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
936 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
61 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
1 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Kuře rozporcujeme, vykostíme, naklepeme a po obou stranách v kastrole na 100 g másla mírně opečeme. Přeložíme do jiné nádoby a udržujeme v teple. V tuku po kuřeti dorůžova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme drůbežím vývarem, osolíme, přidáme bobkový list. Opečené maso vrátíme do omáčky a na mírném ohni vše dusíme 25-30 minut doměkka, poté z kastrolu vyndáme hotové kuřecí porce, které opět přemístíme na teplé místo.
- 2V době, kdy se kuře dusí, si připravíme máslové noky. Do horkého mléka se špetkou soli přidáme 40 g másla a za stálého míchání přisypeme hrubou mouku. Za stálého míchání vaříme, až se těsto nelepí na vařečku a na dno nádoby. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout.
- 3Potom postupně vmícháme vejce. Pomocí lžíce vykrajujeme noky, které zavaříme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut.
- 4Uvařené noky necháme okapat
- 5Ve šlehačce rozkvedláme hladkou mouku, zahustíme s ní omáčku, přilijeme suché bílé víno, citrónovou šťávu, cukr a vše dobře provaříme. Bobkový list vyndáme.
- 6Na talíře rozdělíme uvařené máslové noky, přidáme maso, přelijeme smetanovou omáčkou a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.