Dýňová krémová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
75 min.
Ingredience
- 1kilogramDýně Hokkaidó
- 170gramůMrkev kořen
- 2kusyCibule
- 140gramůZázvor celý
- 3lžíceOlej olivový extra panenský
- 1,5litryBujón zlatý zeleninový
- 1,5lžičkySůl
- 3špetkyPepř bílý
- 1lžičkaChilli koření mleté
- 0,5lžíceCukr třtinový
- 1,4decilitryKokosové mléko
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
149 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
9 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a zázvor. Cibuli pokrájíme nadrobno, zázvor nakrájíme na velmi tenké hranolky a mrkev na kolečka. V hrnci si rozehřejeme olivový olej (2 lžíce), na něm zpěníme cibuli, přidáme dýni s mrkví a za stálého míchání restujeme asi 3-4 minuty. Poté přilijeme 1.5 dl zeleninového bujónu a pod pokličkou zeleninu dusíme asi 10-15 minut doměkka. Podušenou zeleninu ochutíme solí, chilli kořením, mletým zázvorem, bílým pepřem a cukrem. Promícháme a přilijeme kokosové mléko. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme asi 35 minut.
- 2V pánvi si rozpálíme olivový olej (1 dl), na něm osmažíme zázvorové hranolky dočervena. Vyjmeme je z omastku a na papírové utěrce je necháme okapat.
- 3Měkkou dýni rozmixujeme do hladkého krému. Hustou polévku nalijeme do talířů, do každé porce zlehka přimícháme lžíci kokosového mléka, ozdobíme zázvorovými křupavými hranolky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.