Dýňový koláč z křehkého těsta
73 min.
Ingredience
- Náplň
- 450gramůDýně
- 160gramůCukr třtinový
- 2lžičkySkořice mletá
- 2kusyVejce slepičí
- 400gramůMléko zahuštěné neslazené Tatra
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- Povrch
- 60gramůMáslo čerstvé
- 120gramůOřechy vlašské
- 160gramůCukr třtinový
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
818 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
38 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
4 g
Cukr
53 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva kusy. Větší rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma na koláč o průměru 20-23 cm. Formu vyložíme těstem a okraje necháme o 1 cm větší, založíme dospod a ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.
- 2V mixéru zpracujeme dýňový kompot, mléko, vejce, cukr, skořici, zázvor a mletý muškátový oříšek. Směs nalijeme na těsto ve formě a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme zcela vychladnout ve formě.
- 3Připravíme křupavý povrch z vlašských ořechů: v rendlíku rozpustíme máslo, sekané ořechy a cukr. Vaříme několik minut, až se máslo vsákne. Směs naneseme na povrch koláče a dáme na 3 minuty pod rozpálený gril. Koláč necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.