Fíkové dortíky
45 min.
Ingredience
- medová glazura
- 70gramůMed včelí
- 2lžičkyVoda pitná
- 10kusůFíky čerstvé
- sýrový krém
- 140gramůSýr Lučina - termizovaný
- 30gramůCukr moučkový
- 1lžičkaCitronová kůra
- 0,75decilitrSmetana jihočeská zakysaná15%
- 1lžičkaTresť vanilková
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 50gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
355 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
17 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Potom z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
- 4(Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být naplněno 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
- 5Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8-10 minut. Košíčky po vychladnutí pomocí nože opatrně vyjmeme.
- 6Připravíme si krém: sýr Lučinu v míse smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou příchutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme citronovou kůru, zakysanou smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Fíky nakrájíme na kolečka.
- 7Připravíme si medovou glazuru: med dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a med vymícháme dohladka.
- 8Každý košíček naplníme krémem, ozdobíme kolečky fíku, potřeme je medovou glazurou a po zatuhnutí podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.