Fíkové dortíky

45 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
355 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
17 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Potom z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
  • 4
    (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být naplněno 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 5
    Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8-10 minut. Košíčky po vychladnutí pomocí nože opatrně vyjmeme.
  • 6
    Připravíme si krém: sýr Lučinu v míse smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou příchutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme citronovou kůru, zakysanou smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Fíky nakrájíme na kolečka.
  • 7
    Připravíme si medovou glazuru: med dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a med vymícháme dohladka.
  • 8
    Každý košíček naplníme krémem, ozdobíme kolečky fíku, potřeme je medovou glazurou a po zatuhnutí podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.