Fíkové slatko

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
1

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
4631 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
3 g
Sacharidy
1203 g
Vláknina
34 g
Cukr
1141 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Fíky pořádně omyjeme, párátkem propíchneme na několika místech, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Vaříme 5 minut, vodu slijeme, nalijeme na ně další čistou vodu a znovu vaříme 5 minut.
  • 2
    Tento postup opakujeme 3x, pak je scedíme a necháme odkapat.
  • 3
    V druhém hrnci mezitím svaříme sirup z 8 dl vody a 1 kg cukru, vložíme do něj fíky a vaříme do doby až sirup zhoustne, bude mít hustou konzistenci, je průhledný. Na zkoušku, že je dobře uvařený, kápneme na talířek trochu sirupu, ten by měl držet tvar.
  • 4
    Během vaření občas sladko promícháme a před koncem vaření přidáme lusk vanilky a plátky chemicky neošetřeného citronu (můžeme nahradit 5 g kyseliny citronové a 1 balíčkem vanilkového cukru).
  • 5
    Hotový fíkový džem - sladko nalijeme do čistých suchých sklenic, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a po vychlazení je převrátíme a uskladníme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.