Fíkové slatko
80 min.
Ingredience
- 1kusVanilkový lusk
- 1kusCitrony
- 1kilogramFíky čerstvé
- 1kilogramCukr krupice
- 8decilitrůVoda pitná
Počet porcí:
1Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4631 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
3 g
Sacharidy
1203 g
Vláknina
34 g
Cukr
1141 g
Postup přípravy
- 1Fíky pořádně omyjeme, párátkem propíchneme na několika místech, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Vaříme 5 minut, vodu slijeme, nalijeme na ně další čistou vodu a znovu vaříme 5 minut.
- 2Tento postup opakujeme 3x, pak je scedíme a necháme odkapat.
- 3V druhém hrnci mezitím svaříme sirup z 8 dl vody a 1 kg cukru, vložíme do něj fíky a vaříme do doby až sirup zhoustne, bude mít hustou konzistenci, je průhledný. Na zkoušku, že je dobře uvařený, kápneme na talířek trochu sirupu, ten by měl držet tvar.
- 4Během vaření občas sladko promícháme a před koncem vaření přidáme lusk vanilky a plátky chemicky neošetřeného citronu (můžeme nahradit 5 g kyseliny citronové a 1 balíčkem vanilkového cukru).
- 5Hotový fíkový džem - sladko nalijeme do čistých suchých sklenic, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a po vychlazení je převrátíme a uskladníme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.