Fíkový džem (ze sušených fíků)
70 min.
Ingredience
- 1kilogramFíky sušené
- 1,6litryVoda pitná
- 2kusyCitrony
- 1lžičkaFenykl obecný
- 3lžíceOříšky piniové
- 55gramůMandle loupané
- 750gramůCukr krystal
Počet porcí:
70Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
89 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku.
- 2Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou.
- 3Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout.
- 4Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.