Fíkový koláč
75 min.
Ingredience
- Koláč
- 300gramůFíky čerstvé
- 40mililitrůSirup cukrový
- 10gramůTymián čerstvý
- 30gramůPomerančová kůra
- 20gramůTuk
- Krém
- 280gramůMandle mleté
- 60gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 260gramůMáslo čerstvé
- 260gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 30mililitrůGrappa
- Těsto
- 260gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr vanilka
- 20gramůCitronová kůra
- 1špetkaSůl
- 60gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 30mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
827 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
64 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout.
- 2Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet.
- 3Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
- 4Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely.
- 5Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut.
- 6Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.