Florentský smetanový dort
40 min.
Ingredience
- 2lžíceMandle
- 120gramůCukr moučkový
- 1kusPiškotový korpus vaječný
- 6lžicLikér mandlový - Amaretto
- 135gramůČokoláda hořká
- 60gramůMáslo čerstvé
- 4lžičkyTresť rumová
- 30gramůCukr krupice
- 450mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
558 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
34 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
2 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Středně velkou mísu vyložíme přilnavou fólií. Vyšší piškot 23x12,5 cm nakrájíme na 1 cm silné plátky, každý plátek přeřízneme na 2 trojúhelníky. Trojúhelníky pokapeme 3 lžícemi mandlového likéru. Vyložíme jimi formu a zbytek odložíme.
- 290 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Zbytek čokolády nastrouháme nahrubo. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu a zbytek likéru. Vymícháme hladký hustý krém. 300 ml smetany ušleháme se 2 lžičkami kávové tresti na tuhou šlehačku. Lehce přimícháme nastrouhanou čokoládu. Směsí pokryjeme trojúhelníky v míse. Střed dezertu vyplníme čokoládovým krémem a povrch uhladíme. Úhledně zakryjeme vršek zbytkem piškotu. Mísu zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
- 3Oloupané, nasekané mandle opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Zbylou smetanu ušleháme s krupicovým cukrem a 2 lžičkami tresti na tuhou šlehačku.
- 4Dezert vyklopíme na vychlazenou mísu a odstraníme fólii, potřeme kávovou šlehačkou a vršek posypeme mandlemi.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.