Florentský smetanový dort

40 min.

Ingredience

    • 2lžíceMandle
    • 120gramůCukr moučkový
    • 1kusPiškotový korpus vaječný
    • 6lžicLikér mandlový - Amaretto
    • 135gramůČokoláda hořká
    • 60gramůMáslo čerstvé
    • 4lžičkyTresť rumová
    • 30gramůCukr krupice
    • 450mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
558 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
34 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
2 g
Cukr
40 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Středně velkou mísu vyložíme přilnavou fólií. Vyšší piškot 23x12,5 cm nakrájíme na 1 cm silné plátky, každý plátek přeřízneme na 2 trojúhelníky. Trojúhelníky pokapeme 3 lžícemi mandlového likéru. Vyložíme jimi formu a zbytek odložíme.
  • 2
    90 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Zbytek čokolády nastrouháme nahrubo. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu a zbytek likéru. Vymícháme hladký hustý krém. 300 ml smetany ušleháme se 2 lžičkami kávové tresti na tuhou šlehačku. Lehce přimícháme nastrouhanou čokoládu. Směsí pokryjeme trojúhelníky v míse. Střed dezertu vyplníme čokoládovým krémem a povrch uhladíme. Úhledně zakryjeme vršek zbytkem piškotu. Mísu zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
  • 3
    Oloupané, nasekané mandle opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Zbylou smetanu ušleháme s krupicovým cukrem a 2 lžičkami tresti na tuhou šlehačku.
  • 4
    Dezert vyklopíme na vychlazenou mísu a odstraníme fólii, potřeme kávovou šlehačkou a vršek posypeme mandlemi.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.