Focaccia - italská chlebová placka s rajčaty a pestem

20 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
866 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
6 g
Sacharidy
166 g
Vláknina
8 g
Cukr
334 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme 450g hladké mouky, promícháme ji s 1 lžičkou soli a doprostřed mouky uděláme důlek. Do něj rozdrobíme 22g droždí (1/2 kostky), k nim přidáme špetku cukru a 100ml vlažné vody. Až vzejde kvásek, vařečkou kvásek rozmícháme do mouky a postupně, během zpracování přilijeme 200ml vody, kterou jsme si smíchali s 5 lžicemi oleje. Nejdříve vařečkou vše dobře promícháme. Pak těsto dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zpracováváme ho přibližně 10 minut. Vytvarujeme z něj malý bochánek, který poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na vále kynout asi 30 minut. Těsto by mělo zvětšit svůj objem 2x.
  • 2
    Pekáček o průměru přibližně 40cm vytřeme olejem. Troubu si předehřejeme na 230°C.
  • 3
    Mezitím omyjeme zralá cherry rajčata, osušíme je, pokrájíme na poloviny, osolíme je a vložíme do cedníku, aby z nich odkapala přebytečná šťáva. Pak je dáme do misky, promícháme s bazalkovým pestem genovese, pokapeme je olejem a necháme marinovat. Ve sklenici rozmícháme lžíci oleje se 3 lžícemi vody
  • 4
    Z vykynutého těsta vytvoříme placku o síle 0.5cm. Vložíme ji na pekáč, potřeme ji olejem s vodou a dáme péct na 20 minut do středu trouby. Omyté čerstvé lístky bazalky osušíme.
  • 5
    Na horkou upečenou foccaciu poklademe připravená rajčata s pestem, posypeme lístky bazalky a hned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.