Fougasse
55 min.
Ingredience
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 450mililitrůVoda pitná
- 1baleníDroždí sušené
- 1lžíceOlej olivový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
556 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
4 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uprostřed uděláme důlek. Postupně zvolna vmícháme většinu vody ohřáté na 50 °C a vypracujeme na hladké těsto. Pokud máme těsto příliš tuhé, přidáme po lžících další vodu.
- 2Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně hněteme alespoň 10 minut. Mísu od těsta opláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou vložíme do vymaštěné mísy. Těsto obrátíme, aby bylo mastné ze všech stran. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu.
- 3Po vykynutí vytlačíme z těsta pěstí vzduch a vyklopíme jej na pomoučněný vál. Důkladně prohněteme, přikryjeme a necháme kynout dalších 10 minut.
- 4Troubu předehřejeme na 230 °C a na dno vložíme pekáč naplněný vodou. Pečící plech mírně poprášíme moukou.
- 5Vykynuté těsto rozpůlíme a z každého kusu vyrobíme ovál o délce 30 cm a tloušťce 1 cm. Povrch oválů ozdobíme jemnými zářezy ve tvaru rybí kostry. Postříkáme je studenou vodou a v předehřáté troubě pečeme 20 minut. Poté bochníky obrátíme a pečeme dalších 5 minut. Bochníky musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.