Francouz - meruňkový dezert s krémem

105 min.
Francie

Ingredience

  • Krém
    • 750gramůCukr krupice
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
    • 400mililitrůMléko plnotučné
    • 14mililitrůMeruňkovice
    • 5kusůVejce slepičí
  • Náplň
    • 600gramůMeruňky
    • 750gramůCukr krupice
    • 3lžíceDžem meruňkový
    • 14lžičekMeruňkovice
  • Na posypání válu
    • 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
  • Na vytření formy
    • 12gramůMáslo
    • 2lžíceMouka polohrubá
  • Těsto křehké vanilkové
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1696 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
12 g
Sacharidy
387 g
Vláknina
77 mg
Cukr
368 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si křehké vanilkové těsto: do mísy prosejeme přes síto mouku se solí. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, ostrým nožem vyškrabeme semínka, které promícháme v mouce. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V druhé míse vyšleháme máslo, cukr a žloutky do krému. Postupně ke konci budeme přilévat ledovou vodu (2-3 lžíce) a směs vyšleháme na světlou pěnu. Postupně do pěny zamícháme připravenou mouku. Na pomoučeném vále těsto dobře vypracujeme, mělo by být vláčné, polotuhé. Vytvoříme z něj váleček nebo kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do chladničky.
  • 2
    Mezitím si připravíme krém: v šlehací míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně zašleháme mouku. Ve větším rendlíku přivedeme k varu mléko, které pomalu budeme zašlehávat do žloutkové pěny. Směs dáme do rendlíku a za stálého míchání ji pomalu, při mírnější teplotě vaříme 1-2 minuty. Kastról s krémem odstavíme z plotny, zakryjeme ho potravinářskou folií a necháme vychladnout. Po 10-15 minutách ho dáme do lednice. Když je krém vychlazený, přimícháme do něj meruňkovou pálenku (meruňkovice).
  • 3
    Troubu předehřejeme na 190°c. Těsto z lednice dáme na pomoučený vál. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto rozválíme na placku, vložíme ji do formy a prsty okraje přitlačíme ke stranám formy. Těsto potřeme krémem.
  • 4
    Zralé meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Rozložíme je do mísy řezem nahoru, posypeme cukrem a necháme je tak asi 5 minut. Meruňky poskládáme na potřené těsto slupkou dolů a formu s těstem dáme do trouby. Pečeme dozlatova při 190°C přibližně 35-40 minut.
  • 5
    Po upečení dezert necháme v otevřené vypnuté troubě asi 10 minut chladnout. V malém rendlíku rozpustíme meruňkový džem, který zředíme šťávou z meruněk, co nám zbyla v míse, přimícháme lžičku meruňkovice. Necháme přejít varem a vzniklým sirupem pomocí štětce meruňky potřeme. Lahodný dezert nakrájíme a podáváme teplý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.