Francouzská cibulačka podle Ramsaye
50 min.
Ingredience
- 75gramůMáslo čerstvé
- 1,5gramyCibule
- 1,5kusyBobkový list
- 2lžíceOcet Sherry
- 4krajíceBageta
- 150gramůSýr Gruyére
- 650lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
- 1,5kusyBobkový list
- 3kusyCeler řapíkatý
- 1,5kusyCibule
- 4,5stroužkyČesnek
- 1,5kusyKuřecí skelety
- 1,5kusyMrkev kořen
- 3lžíceOlej rostlinný
- 1,5kusyPórek
- 1,5kusyTymián čerstvý
- 2,25litryVoda pitná
- 3lžíceProtlak rajčatový
- 650lžicMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2845 kcal
Bílkoviny
90 g
Tuky
43 g
Sacharidy
514 g
Vláknina
28 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Dáme ohřát hnědý kuřecí vývar.
- 2Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a bobkové listy a za občasného míchání cibuli opečeme dozlatova. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, musí pouze zkaramelizovat. Když je hotová, pokapeme ji octem a zamícháme, aby se ze stěn hrnce uvolnila přichycená vrstva. Posypeme moukou a několik minut zahříváme. Zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, plamen stáhneme a vaříme asi 30 minut.
- 3Troubu předehřejeme na 240°C. Polévku rozdělíme do zapékacích misek, navrch každé misky položíme plátek bagety a zasypeme sýrem gruyère.
- 4Misky s polévkou dáme na plech, vložíme do horké trouby a zapečeme. Polévka začne probublávat bagetou, ta do sebe vstřebá tekutinu a vytvoří na povrchu příjemnou křupavou vrstvu. Sýr se roztaví a získá zlatohnědou barvu.
- 5Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
- 6Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
- 7Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
- 8Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
- 9Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 27. 9. 2016
Francouzská cibulačka podle Ramsaye
Určitě je správné množství 650 lžic mouky? :)