Francouzská piškotová cihla
90 min.
Ingredience
- 500gramůJahody zahradní
- 2lžíceČokoláda hořká
- Na vytření a vysypání formy
- 55lžicMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka polohrubá
- 0,5lžíceOlej Heliol jedlý
- Ochucená šlehačka
- 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceKoňak vaječný
- 0,5lžičkaTresť vanilková
- 3lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 4kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 55gramůMáslo čerstvé
- 120gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3gramyCukr moučkový
- 0,5lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1419 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
145 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
4 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vytřeme olejem, pečlivě dno i boky vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- 2Čerstvé jahody omyjeme, odstraníme zelené okvětí a jahody necháme oschnout na utěrce. Troubu si předehřejeme na 180°C. Na plotnu připravíme hrnec s vodou, kterou ohřejeme. Do mísy rozklepneme vejce, které budou mít pokojovou teplotu. Pak mísu vložíme do hrnce s teplou vodou a za stálého šlehání (asi 10-12 minut) k vejcím přisypáváme postupně moučkový cukr - voda se ale nesmí vařit, vejce s cukrem vyšleháme metličkou na krém. Hrnec odstavíme z plotny, mísu vyjmeme z hrnce a do vaječného krému přimícháme vanilkový extrakt. Stále budeme krém míchat, dokud nevychladne.
- 3Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. Mouku pomyslně rozdělíme na třetiny. 2/3 mouky smícháme s 2/3 krému. Do zbývajícího krému přimícháme přepuštěné máslo a postupně zbylou mouku. Pak vše spojíme a dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30-35 minut dozlatova. Když se těsto odděluje od stěny formy, bude upečené. Upečený piškot necháme vychladnout, pak odstraníme boky formy.
- 4Připravíme si ochucenou šlehačku: smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku tak, že postupně v průběhu šlehání přidáme 3 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a vaječný likér. Šlehačka musí být tuhá.
- 5Vychladlý piškot podélně rozřízneme. Na spodní polovinu naneseme 1/3 šlehačky, na ní poklademe na polovičky pokrájené jahody. Na jahody naneseme 2/3 šlehačky, kterou zakryjeme druhou polovinou piškotu. Povrch potřeme zbývající šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a piškot odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.