Francouzský koláč s jablky a karamelem
60 min.

Ingredience
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 6kusůJablka
- karamel
- 120gramůMáslo čerstvé
- 220gramůCukr krupice
- těsto
- 1lžíceCukr moučkový
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
779 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
49 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
4 g
Cukr
59 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si pánev o průměru 22-23 cm, kterou budeme moci dát do trouby, nebo zapékací mísu.
- 2Do mísy prosejeme (140 g) mouku s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžíci citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 3Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 4Mezitím si omyjeme a osušíme jablka. Rozčtvrtíme je, odstraníme jadřince a jablka oloupeme. Rozehřejeme si troubu na 200°C.
- 5V pánvi si vymícháme 220 g másla s 220 g krupicového cukru a směs rovnoměrně po dně upravíme. Na máslovou směs položíme nakrájená jablka tak, že začneme od středu, kam položíme čtvrtku jablka a kolem dokola naskládáme do kruhu ostatní jablka. Mezery mezi jablky vyplníme menšími kousky jablek. Pánev dáme na plotnu a silně ji zahříváme 10-15 minut, až do doby, kdy se máslo rozpustí a cukr začne karamelizovat. NIC nepromícháváme. Karamel musí probublávat na povrch a pokrýt kousky jablek. Pak pánev odstavme z plotny a necháme vychladnout.
- 6Mezitím si nastříháme pečící papír velikosti pánve. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3- mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 7Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a vyklopíme na vychladlá jablka. Okraje přitiskneme dovnitř pánve pomocí vidličky nebo prstů.
- 8Pečeme 20-30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout asi 30 minut. Pak na něj přiklopíme velký mělký talíř, nebo rovný tác a pánev převrátíme. Takto koláč vyklopíme.
- 9Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
- 10Koláč ozdobíme šlehačkou, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.