Francouzský ovocný koláč
55 min.
Ingredience
- glazura
- 50gramůDžem meruňkový
- 30lžičekVoda pitná
- krém
- 120gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2,3decilitryMléko polotučné
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2lžičkyTresť vanilková
- ovoce
- 250gramůJahody zahradní
- 5kusůKiwi
- 4kusyJablka
- 150gramůRybíz černý
- 1lžíceCitronová šťáva
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 60gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceOcet vinný
- 30mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
619 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
29 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
5 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Připravíme krém: v míse vymícháme 120 g cukru s 2 rozšlehanými vejci a 1 rozšlehaným žloutkem. Přimícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny.
- 21.2 dl smetany smícháme s 2.3 dl mléka a pomalu zahříváme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme z plotny a horké postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem, kterou dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne krém houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a vmícháme vanilkovou příchuť.
- 3Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
- 4Krém můžeme připravit i den dopředu.
- 5Uděláme těsto: do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky a špetku soli. Změklé máslo s Herou (celkem 120 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody.
- 6Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto můžeme připravit dopředu, v chladničce vydrží i 3 dny.)
- 7Omyjeme a osušíme ovoce: jahody, kiwi, jablka, černý rybíz. Červená jablka, pokud mají krásnou slupku, nebudeme loupat. Rozkrájíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky, dáme do mísy a pokapeme 1 lžicí citrónové šťávy. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jahody rozkrájíme na poloviny.
- 8Připravíme těsto do formy: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 9Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme. Pak formu s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky.
- 10Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut.
- 11Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1 lžičku vody a želé vymícháme dohladka.
- 12Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj ozdobně položíme ovoce. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout.
- 13Vychladlý koláč rozkrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.