Francouzský sladký koláč s Calvadosem
65 min.
Ingredience
- 1kusVejce slepičí
- 150mililitrůZakysaná smetana
- 1lžíceCalvados
- 250gramůTvaroh jemný
- 4kusyJablka
- 500gramůListové těsto
- 4lžíceCukr krupice
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 2lžíceVoda pitná
- 0,06lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
430 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
23 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
3 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma.
- 2Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme.
- 3Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
- 4Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská.
- 5Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.