Francouzský slaný koláč s pórkem
75 min.
Ingredience
- 300gramůListové těsto
- 2lžíceVoda pitná
- Obloha
- 2kusyPórek
- 40gramůMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- 4centilitryDolin - Vermouth
- 2lžíceOlej rostlinný
- 150gramůLosos uzený
- 50gramůKopr čerstvý
- 250mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 3kusyVejce slepičí
- 2špetkyMuškátový oříšek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
513 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
33 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Listové těsto si rozložíme a necháme jej rozmrazit.
- 2Pórky opláchneme a odkrojíme z nich kořeny a část zelených listů. Bílý střed pórku pokrájíme na kolečka, opláchneme ve vodě a necháme okapat. Připravíme si větší pánev a do ní vložíme máslo. Necháme ho rozehřát a nasypeme na něj pórková kolečka. Podusíme je a pak osolíme, opepříme a přidáme ještě muškátový oříšek. Zalijeme vermutem a zvýšíme plamen. Vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Pak pánev odstavíme ze sporáku a počkáme, dokud nevychladne.
- 3Připravíme si troubu a předehřejeme ji na 200 °C.
- 4Na drobné kousky si nakrájíme uzeného lososa. Nadrobno si nasekáme kopr.
- 5Pláty listového těsta potřeme vodou a seskládáme dohromady tak, aby vytvořily souvislý kulatý plát o průměru 30 centimetrů. Formu opláchneme, vymažeme olejem a vyložíme její dno a boky těstem. Půlku pórkových koleček rozložíme na těsto a na ně navrstvíme kousky lososa. Zasypeme nadrobno nasekaným koprem a přikryjeme zbylými kousky pórku. Vejce rozšleháme se smetanou. Osolíme je, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Rozšlehanou smetanou zalijeme koláč.
- 6Vložíme ho do trouby a pečeme 40 minut. Než budeme koláč podávat, necháme ho ještě 15 minut odležet.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 26. 7. 2017
Francouzský slaný koláč s pórkem
Vynikající 😁