Francouzský žitný chléb

105 min.
Francie

Ingredience

    • 2lžičkyDroždí
    • 400mililitrůVoda pitná
    • 200gramůMouka pšeničná hladká
    • 300gramůMouka žitná bílá
    • 2lžičkySůl
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
355 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
1 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
5 g
Vápník
20 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve připravíme kvásek na chléb. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 150 ml vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme 125 g mouky. Zakryjeme a necháme dvě hodiny na teplém místě.
  • 2
    Poté se pustíme do přípravy těsta. V míse smícháme zbylou mouku a sůl, přidáme kvásek a 250 ml vody. Vytvoříme tak těsto, které by mělo být vlhké, ale zároveň pevné. Dáme na pracovní plochu a hněteme minimálně pět minut.
  • 3
    Těsto vrátíme do mísy a necháme aspoň hodinu kynout. Poté lehce zamícháme a opět necháme 15 minut kynout. Těsto poté rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z každé válec, který by měl být cca 30 cm dlouhý.
  • 4
    Do chlebu uděláme šikmé zářezy nožem, aby se chléb lehce rozevřel. Poté už jen stačí dát do trouby a nechat 45 minut péct při teplotě 200 stupňů Celsia.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.