Gata, arménský závin

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
20

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
735 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
26 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
4 g
Cukr
35 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve připravíme kvásek. Smícháme 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažné vody, 100 ml teplého mléka a 50 g cukru a dáme na 20 minut kynout.
  • 2
    Mezitím smícháme 450 g cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky a půl lžičky soli, přidáme vykynutý kvásek a 1 kg polohrubé mouky, 10 minut zpracováváme těsto a poté ho přikryté na půl hodiny postavíme do tepla.
  • 3
    Zatím připravíme náplň. Nastrouháme jádra vlašských ořechů. Potom hladkou mouku rozetřeme s 350 g změklého másla, přisypeme moučkový cukr a třeme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do kterého nastrouhané ořechy vmícháme.
  • 4
    Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na tenké čtvercové placky 40x40 cm. Placky po jedné straně potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je na sebe. Náplň uložíme podélně do středu, placky přeložíme, okraje stiskneme a založíme.
  • 5
    Gatu pak přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut, z toho 15 minut na mírném a 15 minut na velmi mírném ohni.
  • 6
    Podáváme teplé i studené jako zákusek k čaji, kávě nebo dezertním vínům.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.