Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem
22 min.
Ingredience
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 70gramůMáslo čerstvé
- 5lžicMák mletý
- 2lžíceCukr moučkový
- Kvásek
- 10gramůDroždí
- 1špetkaCukr krupice
- 0,6decilitrMléko plnotučné
- Těsto
- 250gramůMouka pšeničná hrubá
- 0,5lžičkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusVejce slepičí
- 0,6decilitrMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
464 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
21 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
- 2Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.