Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou
40 min.
Ingredience
- Halušky těsto
- 250gramůMouka pohanková
- 2,5mililitryVoda pitná
- 0,25lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSůl
- Houbová omáčka
- 300gramůLišky čerstvé
- 50gramůSýr Eidam cihla 30%
- 2špetkyPepř bílý
- 2,5mililitryVoda pitná
- 3lžíceKokosová smetana
- 0,25lžičkaKmín drcený
- 100mililitrůJogurt bílý
- 0,5lžíceOlej slunečnicový
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- Na vaření halušek
- 2,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
3Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
10 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
131 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm lišky vysmažíme z vlasní šťávy. Lišky poté osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a přilijeme vodu. Lišky krátce povaříme, pak přimícháme smetanu a nastrouhaný sýr. Stále mícháme a jakmile se sýr roztaví, přidáme jogurt, pak rendlík odstavíme z plotny. Omáčku podle chuti dosolíme a uchováme teplou.
- 2Do mísy prosejeme pohankovou mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, vlahou vodu a těsto důkladně promícháme. Mělo by mít polohustou konzistenci.
- 3V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Na hrnec "posadíme" haluškovač - síto. Těsto přes síto, pomocí tvrdé stěrky, naházíme do vroucí vody. Teplotu snížíme, halušky ve vodě promícháme a vaříme do doby, než vyplavou na povrch. Vaříme je přibližně 2-3 minuty. Poté je sítem vyjmeme, dáme na talíře, polijeme je sýrovou omáčkou s liškami a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.