Hrách a kroupy

170 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
457 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
8 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
6 g
Cukr
39 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Loupaný hrách necháme přes noc namočený.
  • 2
    Druhý den zbylou vodu slijeme, hrách propereme a dáme vařit do čerstvé vody, přidáme špetku jedlé soli, aby byla voda měkčí. Hrách nesmí být ve vodě ponořený, v průběhu vaření dle potřeby vodu doléváme a hrách promícháme.
  • 3
    Propereme kroupy, dáme do kamenného hrnku, osolíme, okmínujeme a omastíme lžící sádla. Chvilku je promícháme, aby se promastily a pak je zalijeme, aby byly potopené. Při vaření na ně přilijeme horkou vodu a často promícháváme, aby se nám nepřipekly ke dnu.
  • 4
    Vaříme je na mírném ohni pod pokličkou.
  • 5
    Uvařený scezený hrách dáme na mísu asi tak 3 cm vysoko a pak na něj dáme uvařené kroupy, znovu střídavě opět hrách a kroupy dokud nemáme vše na míse.
  • 6
    Povrch omastíme sádlem, můžeme dát i škvarečky. Podáváme společně se syrovým naloženým zelím či kyselou okurkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.