Hrách a kroupy
170 min.
Ingredience
- 1lžičkaKmín celý
- 1lžičkaSůl
- 300gramůHrách loupaný
- 150gramůJečné kroupy
- 2lžíceSádlo škvařené
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
457 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
8 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
6 g
Cukr
39 mg
Postup přípravy
- 1Loupaný hrách necháme přes noc namočený.
- 2Druhý den zbylou vodu slijeme, hrách propereme a dáme vařit do čerstvé vody, přidáme špetku jedlé soli, aby byla voda měkčí. Hrách nesmí být ve vodě ponořený, v průběhu vaření dle potřeby vodu doléváme a hrách promícháme.
- 3Propereme kroupy, dáme do kamenného hrnku, osolíme, okmínujeme a omastíme lžící sádla. Chvilku je promícháme, aby se promastily a pak je zalijeme, aby byly potopené. Při vaření na ně přilijeme horkou vodu a často promícháváme, aby se nám nepřipekly ke dnu.
- 4Vaříme je na mírném ohni pod pokličkou.
- 5Uvařený scezený hrách dáme na mísu asi tak 3 cm vysoko a pak na něj dáme uvařené kroupy, znovu střídavě opět hrách a kroupy dokud nemáme vše na míse.
- 6Povrch omastíme sádlem, můžeme dát i škvarečky. Podáváme společně se syrovým naloženým zelím či kyselou okurkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.